Ingrediënten voor 2 personen
- 400 gram wortelen
- 400 gram pastinaak
- 1 witte ui
- 1 rode ui
- 150 gram(kastanje) champignons
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel sojasaus
- Zout en peper
- ½ thl nootmuskaat (vers geraspt of poeder)
- ½ groentebouillonblokje (optioneel)
- Verse kruiden zoals peterselie, rozemarijn of tijm
- Extra nodig: stamppotstamper
- Schil de wortelen en de pastinaken en snij in kleine stukken
- Snij de witte ui in stukken
- Doe de witte ui, de wortelen en de pastinaken in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de groenten net onder staan
- Voor wat extra smaak kan er het ½ bouillonblokje bij, maar de kruiding kan ook achteraf met zout en peper
- Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaar worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten – prik in de groenten met een vork om te kijken of alles zacht genoeg is.
- Giet het vocht af en stamp alles fijn met een stamppotstamper. Voeg versgemalen zwarte peper toe, de nootmuskaat en eventueel wat zout.
- Snij de rode ui in ringen en de paddenstoelen in grote stukken terwijl de groenten gaar worden
- Verwarm de kokosolie in een sauspan of kleine kookpan op zacht vuur.
- Voeg de rode ui en de paddenstoelen toe en laat smoren
- Als de ui glazig is en de paddenstoelen zacht kan de sojasaus erbij. Laat even meestoven.
- Voeg dan een laagje water toe en een eetlepel fijngesneden verse kruiden naar smaak. Dit is de jus voor de stamppot.