Waarom is dit gerecht zo goed voor de Parkinson-patiënt? Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak last van obstipatie. In dit recept gebruiken we noedels van knollen: konjac. Ze bevatten veel vezels en zijn daarom goed voor de stoelgang. Deze noedels zijn ook nog eens glutenvrij. Ze zijn makkelijk te verwerken en hoeven kort verwarmd te worden. Koop deze voedzame noedels online.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 100 gram Shiitake paddenstoelen
- 1 rode ui
- 1 kleine prei
- 1 teen knoflook
- 1 stuk kurkuma van 3 cm
- 1 stuk gember van 3 cm
- 4 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 200 gram garnalen (kies wilde of grote garnalen – verkrijgbaar in biologische winkels, vaak in de diepvries)
- 200 gram konjac of kelp noedels
- 1 bosui
- 1 theelepel Chinees 5- kruiden poeder
- zout en peper
Bereiding:
- Ontdooi de garnalen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Snij de ui fijn.
- Snij de Shiitakes in reepjes.
- Pel de knoflook, snij fijn of doe in een pers.
- Was de prei, halveer de stengel en snij in dunne ringen.
- Snij de bosui in ringen en bewaar apart.
- Doe de noedels in een vergiet en spoel goed af met water.
- Verwarm een wok of ruime hapjespan op zacht vuur.
- Doe de kokosolie in de pan.
- Voeg de ui toe, laat glazig worden en doe dan de knoflook, de gember, de kurkuma en het 5-kruiden poeder erbij.
- Voeg de prei en de shiitakes toe en roerbak dit een paar minuten.
- Laat de garnalen 5 minuten meebakken.
- Dan kunnen de noedels erbij. Roerbak alles nog 2 minuten en maak het gerecht af door sojasaus, klein beetje zout en vers gemalen zwarte peper toe te voegen. Strooi als laatste de bosui erover.
Variatietip: Voeg een fijngesneden rode peper toe tijdens het bakken van de ui. Strooi als laatste wat verse koriander over het gerecht.