De lever heeft een belangrijke functie bij de verwerking van voedingsstoffen, zoals vetten, vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen, eiwitten en suikers. Daarnaast is een belangrijke functie van de lever het verwerken van afvalstoffen en het onschadelijk maken van giftige stoffen: ontgiften. Over deze functie gaat dit artikel. De ontgiftingsfunctie van de lever bestaat uit 3 fases.
Fase 1
Fase 1 gebeurt door het enzymsysteem CypP450, die gifstoffen wateroplosbaar maakt. Om dat goed te laten werken heb je nodig:
- Een vloeibaar celmembraan. Hiervoor zijn voldoende visvetzuren noodzakelijk.
- Je moet voldoende anti-oxidanten in je lichaam hebben. Deze haal je uit verschillende groentes.
- De B vitamines uit de kortketenige vetzuurtjes in je microbioom.
Fase 2
Fase 2 is een veel ingewikkelder proces dan fase 1. Het wordt uitgevoerd door 6 verschillende conjugatieprocessen. Deze lossen elk een andere groep gifstoffen op.Het glutathionisatie- en methylatieproces verlopen vaak minder optimaal bij mensen met Parkinson. In het bloedonderzoek worden daarom glutathion en homocysteine gemeten. De waardes hiervan in het bloed zijn een belangrijke marker van of het ontgiftingsproces goed verloopt of niet. Als fase 1 sneller verloopt dan fase 2 levert een enorme hoeveelheid vrije radicalen op in het cytoplasma van de cel. Er kunnen hiervoor allerlei oorzaken zijn, zoals een tekort aan zwavelhoudende aminozuren.Daarom is er nog een ontgiftingsfase 3.
Fase 3
In fase 3 vindt de ontgifting plaats van de vrije radicalen die ontstaan zijn in fase 1. Hiervoor is de inzet van kurkuma, gember, mariadistel, groene thee en de salvesterolen van onbespoten groentes nodig.Daarnaast is heel belangrijk dat het stofje NrF2 wordt geactiveerd. NrF2 wordt geactiveerd door hormetische prikkels, d.w.z. intermittente activiteiten. Als NrF2 aan staat, ruimt het de vrije radicalen in het cytoplasma op.