Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ui
- 300 gram paddenstoelen (zie opmerking hieronder)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel miso
- 1/2 knolselderij
- 3 eetlepels kokosolie
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 wortel
- 100 ml kokosroom
De herfst is dé tijd voor een ruime keuze aan paddenstoelen, voor deze soep kun je elke keer andere paddenstoelen gebruiken of een mix. De smaak is dan ook elke keer anders, varieer elke keer – heerlijk! Kastanjechampignons, oesterzwammen en witte champignons kun je het hele jaar door vinden. Op een boerenmarkt is er vaak een hele kraam met paddenstoelen. Kun je truffelsalsa vinden dan is dat lekker om er als laatste een eetlepel van door de soep te roeren.
Bereiding:
- Snij de ui fijn
- Maak de paddenstoelen schoon, met een doekje, borsteltje – of als je ze direct gaat verwerken kun je ze ook onder water afspoelen.
- Snij de paddenstoelen in grove stukken. Hou een paar paddenstoelen apart.
- Doe de knoflook in een pers.
- Schil de wortel en snij in kleine blokjes.
- Schil de knolselderij en snij in plakken en daarna in blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een grote pan of soeppan.
- Voeg de ui, wortel en knolselderij en de miso toe en roerbak een paar minuten.
- Doe dan de knoflook erbij en de champignons.
- Voeg zoveel water toe dat de groenten net onder staan.
- Breng aan de kook en laat verder op zacht vuur 20 minuten koken.
- Controleer of de wortel en de knolselderij zacht genoeg zijn om te pureren. Zo niet dan laat je de soep nog wat doorgaren.
- Pureer de soep, voeg wat zout en peper toe. En roer de kokosroom erdoor.
- Bak de apart gehouden paddenstoelen kort in een koekenpan in 1 eetlepel oljfolie
- Serveer deze paddenstoelen met de soep en druppel de rest van de olijfolie erop.