Dit is een voorbeeld van een basis groentebouillon. De bouillon kan 2-3 dagen in een schone pot of bak met deksel bewaard worden. Of je vriest wat van de bouillon in kleinere hoeveelheden in. Dan heb je altijd een basisbouillon bij de hand. Bij deze bouillon nog geen zout en peper toevoegen – dit kan later als de bouillon in gerechten verwerkt wordt.
Ingrediënten voor ong. 2 liter bouillon
- 1 ui
- 3 wortels
- 2 preien
- 3 stengels bleekselderij
- Olijfolie
- Verse kruiden zoals: peterselie, tijm, rozemarijn
- Blaadje laurier
- 2 kruidnagels
Bereiding:
- Snij de ui fijn
- Snij de wortels in schijfjes
- Was de prei en snij in stukken
- Was de bleekselderij en snij in kleine stukken. Gebruik ook het blad.
- Verhit in een soeppan de olijfolie en voeg alle groenten toe
- Voeg 2 liter water en de kruiden toe
- Breng dit aan de kook en laat dan 30 min. zacht sudderen
- Giet de soep door een zeef in een andere pan of kom – wil je de bouillon heel helder hebben dan leg je een (goed met water gespoelde) kaasdoek of theedoek in de zeef en giet je de bouillon daardoor.