Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 rode bieten
  • 1 sjalot
  • 150 gram makreel (gerookt of uit blik op olijfolie)
  • 2 grote augurken of meerdere kleintjes naar smaak
  • 6 radijzen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel kappertjes op zuur
  • Zout en peper

Tip: Let op de kooktijd – die varieert van 20 minuten tot 90 minuten afhankelijk van de soort. Ruim van tevoren koken kan zeker! En kook wat extra bieten voor een andere maaltijd, dat is 1 keer werk. Ze blijven gekookt 2 dagen goed in de koelkast. Bewaar ze dan in de schil. De makreel kan vervangen worden door een andere ‘vette’ vis zoals haring of paling.

Bereiding:

  • Kook de bieten gaar in de schil met voldoende water. Zo blijven de voedingstoffen en de smaak lekker verpakt in de schil.
  • Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt het koken voor een zomerbiet 20-30 minuten. Winterbieten zijn vaak groter en harder – kooktijd is dan ongeveer 90 minuten. Controleer wel tussendoor of er nog voldoende water in de pan zit, de bieten moeten onder water staan.
  • Controleer de gaarheid door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze gaar. Zo niet moeten ze nog wat langer.
  • Laat de bieten afkoelen. De schil kun je er makkelijk afhalen door het los te wrijven onder stromend water. Schillen kan ook.
  • Snij de biet in plakken, dan in repen en dan in blokjes en doe in een ruime kom.
  • Snij de sjalot fijn voeg toe aan de kom en knijp ook de knoflook er bovenuit.
  • Verwijder eventuele graten uit de makreel en snij in blokjes en voeg toe aan de kom.
  • Snij de augurk fijn en voeg samen met de kappertjes toe aan de kom.
  • Maak een dressing van de olijfolie en de azijn. Mix goed.
  • Voeg de dressing samen met zout en peper toe aan de kom en roer goed door.
  • Serveer de salade met dun gesneden radijs.

 

 

 

Door Published On: 03-02-2022Categorieën: Lunch, Salade

Meer recepten

Geïnspireerd geraakt?