Ingrediënten voor 2 personen
- 3 rode bieten
- 1 sjalot
- 150 gram makreel (gerookt of uit blik op olijfolie)
- 2 grote augurken of meerdere kleintjes naar smaak
- 6 radijzen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel kappertjes op zuur
- Zout en peper
Tip: Let op de kooktijd – die varieert van 20 minuten tot 90 minuten afhankelijk van de soort. Ruim van tevoren koken kan zeker! En kook wat extra bieten voor een andere maaltijd, dat is 1 keer werk. Ze blijven gekookt 2 dagen goed in de koelkast. Bewaar ze dan in de schil. De makreel kan vervangen worden door een andere ‘vette’ vis zoals haring of paling.
Bereiding:
- Kook de bieten gaar in de schil met voldoende water. Zo blijven de voedingstoffen en de smaak lekker verpakt in de schil.
- Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt het koken voor een zomerbiet 20-30 minuten. Winterbieten zijn vaak groter en harder – kooktijd is dan ongeveer 90 minuten. Controleer wel tussendoor of er nog voldoende water in de pan zit, de bieten moeten onder water staan.
- Controleer de gaarheid door er met een vork in te prikken. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze gaar. Zo niet moeten ze nog wat langer.
- Laat de bieten afkoelen. De schil kun je er makkelijk afhalen door het los te wrijven onder stromend water. Schillen kan ook.
- Snij de biet in plakken, dan in repen en dan in blokjes en doe in een ruime kom.
- Snij de sjalot fijn voeg toe aan de kom en knijp ook de knoflook er bovenuit.
- Verwijder eventuele graten uit de makreel en snij in blokjes en voeg toe aan de kom.
- Snij de augurk fijn en voeg samen met de kappertjes toe aan de kom.
- Maak een dressing van de olijfolie en de azijn. Mix goed.
- Voeg de dressing samen met zout en peper toe aan de kom en roer goed door.
- Serveer de salade met dun gesneden radijs.