Ingrediënten voor 2 personen:
- 6 bietjes – rood, geel of chioggia biet of een mix daarvan
- 200 gram gerookte ganzen of eendenborstfilet
- 1 rode ui
- 3 eetlepels boter
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn (lekker hierbij is balsamicoazijn)
Als aanvulling op dit recept kun je ook wortels (2), pastinaken (2) of zoete aardappel (1) toevoegen. Deze groenten schillen, in stukken snijden en ong. 20 minuten koken en op het laatst aan de rest toevoegen. Dit soort gerechten zijn ook makkelijk om mee te nemen in een lunchbak. Dan moet je plannen dat de groenten de avond ervoor klaar zijn. Of extra veel maken zodat je de volgende dag nog een keer dit gerecht eet.
Bereiding:
- Kook de bietjes in de schil gaar. Afhankelijk van de grootte van de biet duurt dat ongeveer 30-45 minuten. Zomerbieten zijn sneller klaar dan winterbieten. Test de gaarheid door er met een saté prikker of mes in te prikken. Als de binnenkant zacht aanvoelt zijn ze klaar.
- Laat de bieten afkoelen en haal de schil eraf, onder koud stromend water kun je dat zo met de hand loskrijgen of anders met een dunschiller.
- Snij de biet in stukken of niet te grote parten.
- Snij de ui doormidden en dan in dunne plakken.
- Maak een dressing van de olijfolie en de azijn.
- Snij de eend of ganzen-borst in dunne plakjes.
- Verwarm een ruime pan en laat daarin de boter smelten.
- Voeg de ui toe en laat zacht smoren.
- Voeg dan de biet en de gans toe en laat even meebakken.
- Voeg de dressing en peper en zout toe. Roer door en serveer.