Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 eendenborst filets (biologisch tam)
- 1 bos groene asperges
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 100 gram beukenzwammen of shiitakes
- 2 theelepels Chinees 5 kruiden poeder
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding:
- Laat de eend op kamertemperatuur komen
- Snij het vel horizontaal en verticaal in zodat je een ruit krijgt. Dit voorkomt dat de filet kromtrekt als je het bakt.
- Strooi het 5-kruiden poeder op de kant zonder vel.
- Was de asperges en snij het harde stuk eraf. Groene asperges hoeven niet geschild te worden.
- Snij de rode ui fijn en doe de knoflook in een pers.
- Beukenzwammen koop je meestal als een bundel met een bodem. De bodem snij je ervan af en de hoed en steeltjes gebruik je.
- Als je shiitakes gebruikt dan maak je deze schoon met een keukenpapier en snij ze in plakken.
- Zet een ruime pan met water op waar de asperges in passen (of gebruik een aspergepan).
- Als het water kookt voeg je een beetje zout en de asperges toe en kook deze 3 minuten.
- Giet af in een vergiet en laat er even koud water over stromen. De asperges houden zo hun mooie kleur en garen niet te veel door.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur (in een r.v.s. pan bak je dit het beste).
- Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan, olie of boter is niet nodig. Het vet ‘smelt’ en daarin bakt de filet.
- Bak de filets 5 minuten. Draai dan de filets om. Bak nog eens 3 minuten. De filets zijn nu rosé van binnen, wil je alles goed doorbakken dan bak je ze nog 2 minuten door.
- Wikkel de filets in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
- Smelt de kokosolie in dezelfde koekenpan, de aanbaksels geven extra smaak mee. Bak hierin de ui glazig.
- Voeg de knoflook, de sesamolie en de sojasaus toe en roerbak even mee.
- Bak de paddenstoelen een paar minuten mee en daarna voeg je de asperges toe aan deze pan. Bak deze 2 minuten mee.
- Maak af met de olijfolie.
- Snij de filets in dunne plakken en serveer met de groente.
- Doe de olijfolie en wat peper en zout over de groente.