Ingrediënten voor 2 personen:
- ½ Spitskool
- 4 Eieren
- 100 gram taugé
- ½ blok tempeh (ong. 125 gram)
- 100 gram sperzieboontjes
- Een stuk komkommer – ong. 10 cm
- 1 limoen
- 1 stengel bosui
Ingrediënten voor de saus:
- 100 gram ongebrande cashewnoten
- 150 ml water
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels limoensap en de (zest) rasp van de schil
- 4 eetlepels sojasaus
- ½ chilipeper (optioneel)
- 1 ansjovis op olijfolie (geopende potjes blijven lang goed in de koelkast)
Bereiding:
- In dit recept zijn de pinda’s vervangen door cashewnoten omdat de lectines van de pinda’s niet goed zijn voor je darmflora.
- Maak eerst de groenten voor de gado gado en daarna de saus. Dit kan ruim van tevoren omdat dit gerecht koud gegeten wordt.
- Kook de eieren hard in ong. 7 minuten.
- Was en snijd de spitskool in grove stukken.
- Was en snij de boontjes in stukken van ong. 3 cm.
- Zet een pan met ruim water op. Als het water kookt doe je de spitskool erin.
- Laat zo’n 3 minuten meekoken, de groente mag nog een beetje knapperig zijn. Haal de kool er met een schuimspaan uit en laat uitlekken in een vergiet. Bewaar het water voor de andere groenten.
- Leg de uitgelekte kool op een schaal of op 2 borden.
- Doe dan de boontjes in dezelfde pan en laat 10 minuten koken.
- Haal de boontjes eruit met een schuimspaan en doe ze in een vergiet. Spoel dit af met koud water. Leg dit boven op de kool.
- Haal de pan van het vuur en doe de taugé er 1 minuut in. Giet af in de vergiet en spoel af met koud water.
- Snij de tempeh in repen en daarna in blokjes.
- Verwarm de kokosolie in een koekenpan. Bak de blokjes tempeh op niet te hoog vuur – en bak totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op een bord met wat keukenpapier.
- Leg de tempeh blokjes en de taugé ook op de kool en de bonen.
- Snij de eieren in partjes en leg ze erboven op.
- Snij de bosui in ringen – dit strooi je over het gerecht als de saus er op ligt.
- Maak de saus en doe wat saus op de salade. En doe de rest van de saus in een kom erbij op tafel zodat je nog wat extra kan opscheppen.
- Als er nog wat overblijft van het gerecht is het ook lekker om de volgende dag te eten!
Saus bereiding:
- Snij de sjalot fijn en doe de knoflook in een knoflookpers.
- Doe de cashewnoten met de sjalot, de knoflook en het water in een mengbeker of kom.
- Pureer dit tot een egale massa, de puree mag wat korrelig zijn.
- Doe dit mengsel in een sauspan met de ansjovis en verwarm zacht.
- Voeg de sojasaus toe en als je van wat pit houdt doe je er de fijngesneden chilipeper bij.
- Roer goed door totdat de ansjovis ‘gesmolten’ is.
- Als de saus te dik wordt doe je er nog een scheutje water bij.
- Als laatste rasp je er wat van de schil van de limoen door en 2 eetlepels limoensap.