Ingrediënten voor 2 personen:
- 350 gram witvis of zalm van het seizoen
- 1 witte ui
- 1 spitskool
- ½ appel
- 1 eetlepel appelazijn
- Stukje kurkuma van ong 3 cm
- 2 eetlepel roomboter
- 3 eetlepels kokosolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- Zout en peper
- Tip als je dit als diner eet: maak wat zoete aardappelpuree erbij.
Bereiding:
- Snij de ui fijn
- Was en snij de spitskool door de helft. Snij de harde kern eruit en snij daarna in dunne repen.
- Verhit 2 eetlepels kokosolie in een pan waar de spitskool in past. De kool wordt zacht gestoofd, dus zorg voor een pan met dikke bodem anders brandt het snel aan.
- Voeg de ui toe en rasp de kurkuma boven de pan en roerbak tot het glazig is
- Dan kan de spitskool erbij, goed omroeren, klein beetje water erbij ong. tot de helft van de groente. Op zacht vuur ongeveer 20 minuten stoven. Proef dan of de kool zacht is.
- In de tussentijd kan de appel geraspt worden, dit samen met de appelazijn de laatste 5 minuten toevoegen.
- Dep de vis droog met keukenpapier. Kruid de vis met het kerriepoeder en wat zout en peper.
- Verwarm een koekenpan voor als de pan warm is smelt je er de boter in. Niet te hoog vuur.
- Bak de vis afhankelijk van de dikte 5 minuten (of korter bij een dunne filet) per kant. Laat de vis eerst goed bakken aan 1 kant. De vis komt vanzelf los als het een beetje krokant is. Niet teveel eraan zitten. Voorzichtig losmaken met een spatel en even heen en weer bewegen. Dan omdraaien.
- Ik laat zelf zalm van binnen nog een beetje rauw, maar dat is persoonlijk. Als je op witvis drukt dan voel je het verschil als het net in de pan ligt en kort erna. De vis wordt steviger en je kan de lamellen er af drukken als de vis gaar is.
Variatietip: i.p.v. vis kun je ook gevogelte of champignons erbij bakken.