Ingrediënten voor ongeveer 2 liter bouillon
- 2 grote kippenpoten of bouten of een soepkip
- 1 plak gember
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 200 gram prei
- 300 gram wortels
- 3 stengels bleekselderij
- verse kruiden zoals selderij, rozemarijn, tijm
- blaadje laurier
- 2 eetlepels kokosolie
Het koken van de bouillon duurt ongeveer 2-3 uur, je kan dit een dag van tevoren doen of eraan denken de bouillon op tijd op te zitten voor een lunch of diner.
- Snij de ui en de wortel in stukken.
- Was de prei en snij de prei in stukken.
- Snij een plak gember af en plet en snij knoflook in plakjes.
- Doe de olijfolie in een soeppan en bak de kip een beetje bruin.
- Doe de ui, wortel, knoflook, gember en de prei erbij.
- Laat dit een paar minuten mee bakken.
- Voeg ongeveer 2 liter water toe en de laurier en verse kruiden.
- Laat dit op zacht vuur koken, ongeveer 2,5 uur. De kip moet heel makkelijk van de botten af gaan.
- Zeef de bouillon.
- Haal het vlees van de botten, snij of scheur dit in stukken en voeg dit weer aan de bouillon toe.
- Deze bouillon kan ingevroren worden. Je kan deze ook inkoken tot een fond en invriezen – d.w.z. een dikkere substantie die je als basis gebruikt voor andere recepten als bijvoorbeeld soepen. Een fond verdun je weer met wat water bij gebruik.