Als “de driehoek van gezondheid” in de dikke darm weer wat beter functioneert, moeten we nog iets met de verkeerde bacteriestammen die zich in de dunne darm hebben ontwikkeld. Hierdoor begint het maag-darmkanaal te vroeg met het fermenteren van voedsel. Bij deze fermentatie van voedsel in de dunne darm ontstaan geen kort ketenige vetzuurtjes wat de bedoeling is, maar ontwikkelen zich ook giftige stoffen zoals het BMAA.
We leggen uit hoe dit in elkaar steekt, waarom BMAA zo schadelijk is, wat de relatie met Parkinson is en wat eraan kan worden gedaan.
BMAA: hoog toxisch
Het BMAA (Beta-Methyl-Amino-Alanine) is hoog toxisch voor alle neuronen en met name voor de motor neuronen. BMAA is een echt belangrijke risicofactor die de ontwikkeling van Parkinson uitlokt.
De ontdekking van BMAA als mogelijke veroorzaker van Parkinson is wel een apart verhaal om te vertellen: Op het eiland Guam bleken in de zeventiger jaren extreem veel mensen de symptomen van ALS-Parkinson te krijgen. Na uitgebreide studie bleek dat dit veroorzaakt was door de cyanobacterie die BMAA produceerden in delen van hun voedsel. Na nog een aantal andere vergelijkbare incidenten werd duidelijk dat BMAA een belangrijke oorzaak van Parkinson is.
Waarom kan BMAA voorkomen in de dunne darm?
Vanwege het eten van enkelvoudige suikers begint het fermentatieproces al in de dunne darm, terwijl dit eigenlijk pas in de dikke darm zou moeten gebeuren. Als deze snel opneembare suikers al in de dunne darm gefermenteerd worden, kan een aantal bacteriestammen die daar dol op zijn omhoog kruipen vanuit de dikke darm naar de dunne darm. Maar dat is niet de goede plek voor die specifieke darmbacteriën, want het fermentatieproces van koolhydraten hoort pas in de dikke darm plaats te vinden. Ze veroorzaken in de dunne darm veel ellende.
Dit probleem heet SIBO (Small Intestine Bowel Overgrowth) en veroorzaakt heel veel krampen. Door de SIBO ontstaan er cyano-bacteriën in de zuurstofarme crypten van de dunne darm. Die produceren het BMAA (net zoals bij de mensen op Guam). Het BMAA die door de SIBO vrijkomt zorgt voor een hoge mitochondriale belasting en dat veroorzaakt stress in het endoplasmatische reticulum van het entero-neurale systeem (ENS). In het ENS ontstaan er vouwproblemen van het alfa synucleïne. Die komen via de bloedbaan of via de nervus vagus (dus zowel via de bloedbaan als via de zenuwbaan) aan in de hersenen. Het alpha synucleïne eiwit is een dopaminerge transporter in de synaps en gaat daarom alleen naar de dopaminerge overgangen (synapsen) en niet naar de serotonerge overgangen.
De SIBO die de productie van het BMAA veroorzaakt moet dus zo snel mogelijk opgelost worden.
De Unfolded Proteine Response (UPR) – in gewoon Nederlands: het vouwen van eiwtten -behoort tot de energetisch duurste processen van wat in elke cel plaatsvindt. Om een eiwit goed te vouwen kost veel energie. Als er sprake is van mitochondriale stress komt er minder energie vrij en dat veroorzaakt de verkeerde vouwing en ER schade in de cel. Bij Parkinson met name in het dopaminerge neuron. BMAA is niet voor alle neuronen even toxisch, vooral voor de motorneuronen. Dat wil zeggen niet alleen voor Parkinson maar ook voor ALS.
Aanpak
Als je in het Grip op Parkinson programma volgt, doe je in de eerste modules al veel aan het oplossen van je obstipatie en darmkrampen. Toch is het mogelijk dat je flink last blijft houden van je maagdarmstelsel. Dan is het waarschijnlijk dat er sprake is van een SIBO. En zullen we die verkeerde bacteriestammen in de dunne darm weg moeten zien te krijgen om de productie van BMAA op te lossen.
Onderstaande suppletie is dus alleen voor degene die na het afronden van 4 modules nog steeds last heeft van heftige darmproblemen.
Om het microbioom helemaal gezond te krijgen is deze stap nog een belangrijke toevoeging in het suppletieprogramma: L-Serine verwijdert de BMAA uit de dunne darm. L-Serine is een aminozuur en is de tegenhanger van BMAA. Omdat BMAA heel erg mitochondriaal toxisch is, kan L-Serine een belangrijke bijdrage leveren om het ziekteproces te keren.
Uit onderzoek blijkt dat L-Serine in 3 maanden bij 2 maal 15 gram per dag, het BMMA eruit werkt.
Bedenk dat voordat je hier succesvol aan kunt beginnen je aminozuurpool vol moet zijn en je nog maar heel weinig tot niet enkelvoudige koolhydraten eet. Vandaar dat we dit L-Serine niet tijdens de eerste modules hebben aangeboden. Want bij de meesten kan de eventuele SIBO door het intermittent vasten en het andere voedingspatroon al opgelost zijn. Een of twee dagen per week slechts één maaltijd per dag eten, naast het 18/6 intermittent vasten regime of 16/8 regime, kan nog een goede aanvulling zijn om de SIBO weg te krijgen.
Dosering
Bouw de dosis voorzichtig op:
- Begin eerst 5 dagen met 2 maal/daags 5 gram.
- Dan 5 dagen 2 maal daags 10 gram.
- Als je geen extra krampen voelt, stap dan over op 2 maal/daags 15 gram voor een periode van 3 maanden.
Meer weten?
Nunes-Costa et al.: Microbial BMAA and the Pathway for Parkinson’s Disease Neurodegeneration (of zie op Pubmed: Microbial BMAA and the Pathway for Parkinson’s Disease Neurodegeneration)
Dunlop, Carney: Mechanisms of L-Serine-Mediated Neuroprotection Include Selective Activation of Lysosomal Cathepsins B and L