De glycocalix van onze cellen

  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Immuunsysteem
  4. De glycocalix van onze cellen
  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Voeding
  4. De glycocalix van onze cellen

99,5% van alle cellen in ons lichaam zijn versuikerd. Dat wil zeggen dat de celmembramen van alle organen, systemen, enzymen, antigenen, bindweefsel, etc. op hun buitenkant een suikerlaagje hebben. De versuikering van de celwand bepaalt voor een groot deel de functie van die cel.

De glycocalix zit dus rondom elke cel.

In paddestoelen en baobab zitten enorm veel verschillende glycanen. Aangezien het doel is zoveel mogelijk verschillende glycanen binnen te krijgen adviseren wij het dagelijks eten van baobab en paddestoelen.

Bij Parkinson zien we dat het ImmunoGlobuline G (IGG) niet voldoende versuikerd is door een gebrek aan het siaalzuurtje Neu5Ac. In dat geval wordt het IGG in plaats van ontstekingsremmend juist ontstekingsbevorderend. Dat wil zeggen dat het lichaam dan een minder goede afweer heeft. Alles is natuurlijk relatief en vooral een proces van tientallen jaren.

Mensen met Parkinson hebben o.a. een minder goed functionerend IGG afweersysteem door een gebrek aan Neu5Ac.

De relatie met voeding

Een grote variatie van groente en ook van vis, schelpdieren en gevogelte verhoogt het aantal Neu5Ac siaalzuurtjes (naam van die suikers). Dat is een van de belangrijkste voorwaarden voor het ontwikkelen van een voldoende dikke slijmlaag in het maagdarmkanaal met de goede bacteriestammen. Hierin kunnen dan weer de juiste korte keten vetzuurtjes gemaakt worden. En deze worden vervolgens door de lever omgezet in de gewenste keton-vetzuurtjes voor de goede verbranding in de mitochondriën.

Het is allemaal nogal wat, en er komt nog meer:

Want naast een tekort aan NeuAc eten we juist het siaalzuurtje Neu5Gc te veel. Dit krijgen we binnen met het eten van vlees van zoogdieren (varkens, koe, geit, wild, etc.). Dit Neu5Gc houdt ons IGG een beetje voor de gek en laat het geloven dat deze eiwitjes “lichaamseigen” zijn. Hierdoor halen we het paard van Troje binnen, omdat eenmaal in het lichaam ons IGG minder goed zijn werk kan doen, doordat het vreemde stofjes minder goed herkent.

Dat is een belangrijke reden dat mensen met Parkinson beter geen vlees van zoogdieren eten en wel juist gevogelte en voedsel uit de zee.

Er is nog een reden: in de maag hoort de bacterie Heliobacter Pylori  (HP) te zitten, maar tientallen jaren is gedacht dat deze bacterie een probleem is, zeker bij mensen met Parkinson. Maar wat blijkt? Deze HP gaat zich als gevolg van Neu5GC verkeerd ontwikkelen en een probleem worden.Terwijl door Neu5Ac uit vis en gevogelte de HP bacterie juist een positief effect heeft op het milieu in de maag. Als je tijdens dit programma geen rood vlees van zoogdieren meer eet en je de lactoferrinekuur uit de module ontsteking oplossen hebt ingenomen, worden de restanten van de verkeerd ontwikkelde HP bacterie verwijderd en is dit probleem opgelost.

Mensen die krampen in hun buik krijgen kan door vele oorzaken komen, maar een tekort aan korte ketenvetzuurtjes (SCFA’s) als gevolg van tekort aan Neu5Ac is mede een onderdeel van dat probleem.

Samengevat:

Voldoende variatie in groenten en vis-schelp-schaaldieren en gevogelte is heel belangrijk voor de afweercapaciteit van het lichaam. De barrières (het totale mond-maag-darmsysteem) vormen de eerste bescherming van ons lichaam tegen verkeerde indringers van buiten. De zogenoemde glycocalix in de darmwand is die versuikeringslaag om elke cel. Dus weg met de kilo Elstar, welkom aan de vele verschillende appels. Verschillende uien en paddenstoelen en de grote variatie aan kruiden. Alles in kleine hoeveelheden om de gewenste variatie te halen.

Er zijn nog meer immuun bevorderende systemen die gestimuleerd worden door een grote variatie van voedingsmiddelen. Zie het artikel over intermittent leven.

Ga naar de bovenkant