Trillen met de handen is vaak het meest zichtbare kenmerk van Parkinson. Meestal wordt het trillen met de tijd erger, want Parkinson is een neurodegeneratieve ziekte: het aantasten van de hersencellen wordt steeds erger.
Speciale fietsoefeningen kunnen helpen
Sinds 2003 is echter bekend dat bepaalde fietsoefeningen een beschermende werking hebben op hersencellen en motorische functies kunnen verbeteren. Sinds die constatering is er divers onderzoek gedaan naar de werking hiervan.
De onderzoeksresultaten tot nu toe wijzen erop dat door deze geforceerde fietsoefeningen de verbindingen tussen de synapsen in de hersenen worden hersteld.
Nadat duidelijk werd dat fietsen een bijzonder effect had op Parkinson patiënten, werden de eerste proeven gedaan door een patiënt te laten meefietsen op een tandem. Zie dit nieuwsitem uit 2010 over de Cleveland Clinic. De resultaten spreken voor zich: de trillingen namen spectaculair af. Een andere patiënt voelde zich alsof hij geen Parkinson had, had die dag geen medicatie nodig (terwijl hij dit dag behoorlijk trilde voordat hij de oefeningen ging doen) en de resultaten bleven tot een maand na de oefeningen merkbaar.
We zijn nu meer dan een decennium verder en er is inmiddels meer bekend. De oefeningen met het grootste effect zijn de zogenoemde forced rate exercise oefeningen. Dit betekent dat je op een speciaal geprepareerde fiets gaat fietsen die de pedalen sneller gaat laten draaien dan u eigenlijk kan. Je gaat als het ware boven je macht fietsen. Dit moet niet zomaar willekeurig gebeuren, maar met een afgestemd programma, waarbij de snelheid waarmee door de fiets wordt ‘bijgetrapt’ wordt geprogrammeerd.