Gefermenteerde voeding – wat is het en waarom is het gezond?

  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Voeding
  4. Gefermenteerde voeding – wat is het en waarom is het gezond?

Fermenteren is een heel oude techniek om voeding langer te kunnen bewaren. Door bacteriën en gisten worden natuurlijke suikers in voeding afgebroken. Een natuurlijk proces. Zuurkool is een bekend gefermenteerd product.

Behalve het verlengen van de houdbaarheid is het product nu beter verteerbaar. Daarnaast krijgt het gezonde ‘probiotica’ oftewel goede bacteriën. Deze goede bacteriën hebben we nodig om de darmflora (het microbioom) gezond en divers te houden.

Varieer in gefermenteerd voedsel zodat je zoveel mogelijk verschillende gezonde bacteriën binnenkrijgt. Hieronder vind je wat voorbeelden van gefermenteerde producten.

Twee tips:

  • Er zijn veel recepten om zelf zuurkool of kimchi te maken, maar om te beginnen kun je biologische producten kopen. Let bij het kopen van deze producten op of er geen toegevoegde suikers bij zitten.
  • Ben je niet gewend om bijvoorbeeld zuurkool of kimchi te eten, dan kun je het beste de hoeveelheden geleidelijk aan opvoeren.

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel

Zuurkool

Meestal gemaakt van witte kool. Door toevoegen van zout en het ‘masseren’ van de kool, komt er vocht vrij. Door dit proces komen de melkzuurbacteriën vrij die van nature in de groente zitten. De kool gaat nu fermenteren.

Romige zuurkool, zoete aardappel en zeewolf

Romige zuurkool, zoete aardappel en zeewolf

Diner Zuurkool
Ingrediënten voor 2 personen: 3 zoete aardappels 250 gram zuurkool 2 zeewolf filets (of andere stevige witvis of zalm) 1...
Lees meer
Zuurkool met kruidig kipgehakt

Zuurkool met kruidig kipgehakt

Diner Zuurkool
Ingrediënten voor 2 personen 300 gram zuurkool 200 gram pastinaak of knolselderij 200 gram kipgehakt 3 eetlepels kokosolie 2 eetlepels...
Lees meer
Zuurkoolschotel met gerookte forel

Zuurkoolschotel met gerookte forel

Diner Zuurkool
Ingrediënten voor 2 personen: 300 gr Zuurkool 250 gram Gerookte forel (of makreel) 300 gr Knolselderij 1 ui 1 teen...
Lees meer

Kimchi

Kimchi wordt traditioneel gemaakt van Chinese kool. De kool wordt ‘ingelegd’ met pepers en ander kruiden in een vat of pot. Kimchi is dus net zo’n product als zuurkool maar dan wat pittiger. Dit wordt vaak als bijgerecht gegeten of als onderdeel van een roerbakschotel gebruikt. Kimchi is te verkrijgen in verschillende varianten, ook met rode kool of wortel als toevoeging.

Kimchi

Kimchi

Kimchi Productinfo
Kimchi is een gefermenteerd groentegerecht, net als zuurkool. Het verschil is dat het pittiger is door toevoeging van rode pepers....
Lees meer
Roerbakgroenten met kimchi

Roerbakgroenten met kimchi

Diner Kimchi
Ingrediënten voor 2 personen: 100 gram kimchi 1 Paprika 200 gram Snijbonen (of andere groene bonen) 1 rode ui 1...
Lees meer

Tempeh

Tempeh wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren. Na het fermenteren wordt het in een blok geperst. Tempeh bevat veel eiwitten. Je kan het bakken, stomen en in allerlei gerechten verwerken. 

Gado gado

Gado gado

Gado gado Lunch Tempeh
Ingrediënten voor 2 personen: ½ Spitskool 4 Eieren 100 gram taugé ½ blok tempeh (ong. 125 gram) 100 gram sperzieboontjes...
Lees meer

Miso

Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji-kin. Koji-kin is een natuurlijke schimmel. Miso is verkrijgbaar in verschillende varianten. Van licht tot donker. Hoe donkerder, hoe krachtiger de smaak. Miso is een smaakmaker die gerechten een diepe ‘umami’ smaak geven. Umami wordt wel de 5esmaak genoemd (zoet, zout, zuur, bitter en umami). Je kan een beetje toevoegen aan een jus, aan kippenbouillon, een roerbakschotel met kip, een misosoep of aan een paddenstoelensoep.

Miso

Miso

Miso Productinfo Tempeh
Miso is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji-kin. Koji-kin is een natuurlijke schimmel, de basis van miso,...
Lees meer
Paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep

Miso Soep
Ingrediënten voor 2 personen: 1 ui 300 gram paddenstoelen (zie opmerking hieronder) 1 teen knoflook 1 eetlepel miso 1/2 knolselderij...
Lees meer

Kefir

Kefir is een gefermenteerde drank gemaakt van melk of water. Kefirkorrels bestaan uit veel goede gisten en bacteriën, goede pro-biotica. Deze worden aan melk of water toegevoegd en gaan dan fermenteren. Koop de rauwmelkse variant, zoals die van Ekoplaza. Je kan het gebruiken zoals je yoghurt gebruikt, of maak er een dressing of saus van met olijfolie, azijn en mosterd. 

Tonijnburgers

Tonijnburgers

Kefir Lunch
Ingrediënten voor 2 personen: 2 blikjes tonijn op water of op olijfolie - per blikje ong. 160 gram 1 kleine...
Lees meer

Ga naar de bovenkant