In de zogeheten “evolutionaire geneeskunde” worden moderne aandoeningen verklaard door onze huidige omstandigheden te vergelijken met die waarin ons DNA is bepaald. Het menselijk genoom heeft tienduizenden jaren nodig gehad om zich te ontwikkelen tot wat ons mens, homo sapiens, maakt.
In de laatste 150 jaar is er zo veel veranderd in onze omgeving en leefstijl en in zo’n hoog tempo dat ons lichaam die veranderingen niet kan bijbenen. De hoge inname van verkeerde vetten, geraffineerde koolhydraten, lage inname van zeevoedsel en te weinig bewegen worden aangewezen als de grote voor de gezondheid negatieve veranderingen.
Onze voedselsamenstelling is volledig veranderd en wat we bewegen is nog maar een fractie van toen. Professor Muskiet (klinisch chemicus) onderbouwt in zijn artikel “U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at” dat de huidige pogingen om medicijnen te maken tegen chronische aandoeningen gebaseerd zijn op het willen afdwingen van een aanpassing van ons genetisch materiaal aan de huidige omgeving. Zijn stelling is dat dit niet gaat werken en dat in plaats daarvan de geneeskunde onze leefstijl weer meer moet laten passen op wat het lichaam nodig heeft.
Slimvitaal deelt deze visie. Veel aspecten binnen het Grip op Parkinson programma zijn hierop gebaseerd.