Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 moten zalm
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 stuk kurkuma van 3 cm
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 stengel bosui
- 1 theelepel yakso sambal oelek (deze soort is zonder suiker!) of 1/3 rode peper.
- 6 radijzen of paar plakjes daikon
- ½ komkommer
- 1 venkelknol
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel (sushi)azijn
Tip: wil je dit als lunch meenemen dan moet de zalm goed doorbakken zijn. Een andere optie is om een moot warm gerookte zalm te kopen, deze te marineren en met de salade mee te nemen. Dan hoef je de zalm niet te bakken.
Bereiding:
- Snij de zalm in blokken van ongeveer 3 cm.
- Snij de ui en de rode peper fijn.
- Doe dit in een kom samen met de knoflook, de kurkuma, het citroensap en de sojasaus, dit is de marinade.
- Voeg de zalm toe en zorg dat alles goed bedekt is met de marinade.
- Laat minimaal een half uur in de koelkast marineren.
- Maak intussen de salade. Zet een kom klaar voor de volgende ingrediënten:
- Maak in de kom een dressing van de olijfolie en de azijn.
- Schaaf de radijs en de komkommer in dunne plakken met een mandoline.
- Snij de venkel doormidden, haal het harde puntvormige stuk van de bodem eruit.
- Schaaf de venkel in dunne plakjes, het ‘groen’ kan ook fijngesneden door de salade.
- Mix alles goed en kruid de salade met zout en peper.
- Haal de zalm uit de koelkast.
- Snij de bosui in ringetjes.
- Verwarm een koekenpan voor en smelt de kokosolie erin.
- Bak de zalmblokjes met de sesamzaadjes ongeveer 5 minuten aan alle kanten.
- Bestrooi met de bosui.
- Serveer met de salade.