Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 rode ui
- 3 eetlepels kokosolie
- 1 teen knoflook
- 1 stronk paksoi (of ½ Chinese kool)
- 1 stuk kurkuma van 3 cm
- 1 stuk gember van 4 cm
- 50 gram shiitake paddenstoelen (of oesterzwammen of kastanjechampignons)
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 2 zeebaars filets (of andere stevige witvis)
- 1 stengel bosui
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel verse kruiden zoals koriander of peterselie.
- Zout en peper
Bereiding:
- Snij de ui doormidden en dan in ringen.
- Was en snij de paksoi in repen.
- Snij de shiitakes in plakjes.
- Snij de bosui fijn in reepjes.
- Dep de zeebaarsfilet droog en kruid met zout, peper en de kerrie.
- Verwarm een ruime pan en voeg de kokosolie toe.
- Bak de ui hierin glazig.
- Als de ui glazig is kunnen de knoflook en de kurkuma uitgeperst erbij.
- Snij de gember in plakken en voeg toe. Deze haal je voor het serveren eruit.
- Dep de zeebaarsfilets droog. Kruid met zout en peper en de kerrie.
- Verwarm een koekenpan voor – vuur niet te hoog.
- De vis en de groenten kunnen nu tegelijk gebakken worden. Vind je dat lastig dan kun je eerst de groenten roerbakken, doe dit 3 minuten en zet het vuur uit. Begin dan aan het bakken van de vis.
- De shiitake en de paksoi kunnen in de pan met het ui mengsel erbij.
- Roerbak totdat de paksoi gaar is, ongeveer 5 minuten. Proef, laat de groente niet te zacht worden. De dikke stukken mogen nog wel een bite hebben.
- Voeg de sojasaus, de sesamolie en de sesamzaadjes toe en roer goed door.
- Laat de boter smelten in de koekenpan en leg de filet op de velkant in de pan.
- De filet eerst 5 minuten op de velkant bakken, daarna nog 2 minuten aan de andere kant.
- Niet te veel eraan zitten. Voorzichtig losmaken met een spatel en even heen en weer bewegen. Dan omdraaien. Het velletje kan gegeten worden maar kan er ook makkelijk afgehaald worden na het bakken.
- Nu kun je de groenten nog even doorwarmen als je in de tussentijd het vuur hebt uitgezet. Haal de gemberplakken eruit.
- Serveer de vis met de verse kruiden en de groenten ernaast.